DysTEFL konferencia: siker a lengyelországi Lodzban

Szerte Európából körülbelül 140 leendő és gyakorló tanár vett részt a DysTEFL- Diszlexia az angolt mint idegen nyelvet tanító tanároknak cím? nemzetközi konferencián. A lodzi egyetem Pragmatika tanszéke és Nemzetközi Oktatási Projektek Irodája a DysTEFL projekt partnereinek támogatásával, illetve a lengyel Oktatási Minisztérium és az Oxford University Press kiadó szponzorásával szervezte meg az egynapos eseményt a Holiday Inn Hotelben (Piotrkowska 229/231, Lodz, Poland, www.hilodz.com).


A konferencia a diszlexia területére specializálódott oktatási tanácsadó és az Open University-n tanító egyetemi docens Dr. Margaret Crombie előadásával vette kezdetét. Dr. Crombie ?Sounds like gibberish?well not for me!? című előadását követte a szakértői bizottság kerekasztal-beszélgetése, melyen az idegennyelv-tanulási és tanítási különbségekre szakosodott specialisták vettek részt. Az inspiráló beszélgetést és egy rövid szünetet követően az ELT Well képviseletében Dr. Ann Margaret Smith előadását hallgathatták meg a résztvevők. Az ?Inclusive language teaching: Principled practice for teaching English to dyslexic learners? című előadás során Dr. Smith áttekintést nyújtott azon tanítási módszerekről, melyek az angoltanárok segítségére lehetnek a diszlexiás nyelvtanulók tanításakor.


A délután folyamán tíz különbözô workshopból választhattak a résztvevők, melyek mindegyike a DysTEFL tanárképző kurzus egy fejezetére fókuszált. A kurzus anyaga összesen tíz fejezetből áll, melyek elméleti és gyakorlati kérdésekkel egyaránt foglalkoznak. Minden fejezet több feladatot tartalmaz, melyek során a tanárok hasznos tanítási tippek széles repertoárját sajátíthatják el. Eme technikák és tippek segítségével növelhetik a diszlexiás nyelvtanulók idegen nyelvtanulásának minőségét és hatékonyságát.
A konferencia pozitív visszajelzések közepette a kora esti órákban ért véget. A résztvevők lelkesen, hasznos és innovatív ötletekkel, beleértve a DysTEFL CD-t az összes tananyaggal, felvértezve távoztak. Amennyiben nem tudott részt venni a konferencián, de érdekli a kurzus anyaga, kattintson a ?Termékek? fülre, azon belül a ?Tanári Kézikönyv? vagy a ?Hallgatói Könyv? fülre. További információ a konferencia előadóiról, illetve az absztraktokról elérhető a csatolt konferencia programban.

Pictures courtesy of Centrum Promocji Uniwersytet Lódzki.

Project-Number: 518466-LLP-1-2011-PL-COMENIUS-CMP         © 2012 DysTEFL – Project Coordinator: University of Lodz
Grant agreement number: 2011-3631/001-001

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.